Комарник против насекоми – за прозорец (вертикални)

Предназначени са за монтаж на еднокрили и двукрили (с летящ делител) прозорци. Изработват се в широк спектър от размери и цветове – в имитация на дърво или в цвят по каталог RAL. Рулото с мрежата е разположено в горния край на комарника и движението е вертикално – от горе на долу. Компонентите на ролетния комарник са:

 • Алуминиева кутия, в която се съхранява мрежата навита на руло;
 • Мрежа в светло сив цвят от фибростъкло с тефлоново покритие за по-добра защита от UV-лъчите на слънцето и ниска степен на затъмняване;
 • Кит, състоящ се от пружина, осигуряваща навиването на мрежата, дръжки за лесно разгъване на мрежата, стопери, осигуряващи фиксиране на мрежата в разгънато състояние, и въженце, посредством което се издърпва долният профил, за да се достигнат дръжките, когато комарникът е монтиран на високо разположен прозорец;
 • Водачи с четки, по които се движи мрежата;
 • Водещ профил-терминал, на който е закрепен единия край на мрежата и са монтирани дръжките и въженцето;
 • Рамка от алуминиева кутия с размер 20 х 40 мм;
 • Ъгълчета за сглобяване на рамката.

Този комарник притежават следните предимства:

 • оптимално уплътнение спрямо касата на прозореца
 • благодарение на функцията на навиване печелите удобство и практичност
 • оптимално съхранение през зимните месеци
 • възможен е монтаж върху всякакъв вид прозорци, както и да се монтира едновременно с външни ролетни щори

 

 

Комарник против насекоми за врата (хоризонтални)

Тази разновидност на ролетния комарник е предназначена за монтаж на врати или т.нар. „френски прозорци”, където вертикалното спускане на мрежата би било неудобно или непрактично, или няма възможност да се монтира обикновена врата комарник с панти поради това, че няма място за отварянето навън. Рулото с мрежата на този тип комарник се разполага по вертикалата и мрежата се движи от ляво на дясно или обратно. Компонентите, от които е съставен, са същите като при вертикалния ролетен комарник, но имат някои малки разлики с цел по-удобната му експлоатация. Долният водач е по-нисък от горния, така че да се изравни с долния край на касата на вратата и да не се спъва човек при прескачането му. Пружината и оста е усилена заради по-голямото и натоварване. Четката във водачите е по-плътна. Дръжки за отваряне има отвътре и отвън. Стоперите са специфични за този модел. При монтаж на двукрила врата, възможно е да се направи мрежата да се дърпа и от двете страни пропорционално със закопчаване на двата терминала посредата, за да не се получи твърде голяма площ, ако разпъването е само от едната страна, което е предпоставка за излизане на мрежата от водачите. Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL. Предимствата са:

 • благодарение на отварянето си настрани, са удачен избор за врати
 • подходящи са и за прозорци тип плъзгане
 • удобно захващане, отваряне и затваряне

 

 

Комарник на панти за прозорец

Това е един от най-популярните и достъпен ценово модел комарник за прозорец. Той може да се монтира на почти всеки прозорец, но има ограничение в размерите – в ширина максимално до 800 мм., а във височина максимално до 1600 мм. Разбира се, възможно е да се изработи комарник и с по-големи размери, но поради недостатъчно стабилния профил започват деформации и рамката губи доброто си прилепване към касата на дограмата и е възможно от там да влизат насекоми. Друг съществен недостатък на този комарник е това, че ако го оставите отворен, при поява на силен вятър, има вероятност той да излезе от пантите и да падне или да се удари в стената и да се деформира. Предимството му е, че много лесно се демонтира и монтира. Както моделът за врата „класик”, така и този комарник, поради сходството им в монтажа, не е възможно да се постави на каса на дограма, която е прекалено застъпена от стената или външната изолация. Трябва от касата да се вижда от стената поне 3 см. от всяка страна, за да може да се монтира. Желателно е, при размери над 600 мм. ширина и над 1200 мм. височина, за стабилност на рамката, да се постави хоризонтален делител. В противен случай, вероятността да провисне е голяма. Този модел има следните съставни компоненти:

 • –    Еднокамерен алуминиев профил с канал за гумен шнур и размери 20 х 15 мм.;
 • –    Пластмасови външни ъгълчета за сглобяване на рамката;
 • –    Мрежа от фибро стъкло и тефлоново покритие с висока пропускливост на светлината;
 • –    Вътрешна и външна пластмасова дръжка;
 • –    Обикновени пластмасови панти без пружина (по два броя на комарник), които са от две части, като едната се монтира на касата на дограмата, а другата на комарника и позволяват лесното му сваляне и качване;
 • –    Гумен шнур за фиксиране и обтягане на мрежата;
 • –    Пластмасов шнапер, осигуряващ стабилното затваряне на рамката към касата на прозореца.

Лесно се демонтира
Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL.

 

 

Статичен (неотваряем) комарник

Това е най-евтиният вариант на противонасекомна мрежа. Подходящ е за прозорци, при които не се налага преместване на мрежата. Има възможност да се поставя и сваля сезонно. Не е удобен за монтаж на прозорец, при който отваряема и неотваряема част се редуват, поради това, че от страната на неотваряемата няма как да се фиксира рамката. Удачен вариант е за монтаж на прозорци, гледащи към тераса или на приземен етаж. Компонентите, от които се състои този модел са същите, както при комарника на панти, но при статичния отсъстват панти, шнапер и дръжка. Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL.

 

 

Комарник Плисе

Плисето е специфичен модел комарник, който намира приложение при по-големи отваряеми части, като двукрили врати с летящ делител, отваряемост тип „хармоника” и т.н.. С този комарник може да се покрие площ с размери в ширина до 5000 мм и височина до 2400 мм. Събирането на този модел комарник става в хоризонтално направление, като се прегъва като хармоника, и има възможност да се събере както в левия, така и в десния край на вратата. Събран, комарникът заема минимално място и не пречи на изгледа и преминаването. Състои се от следните компоненти:

 • –  Алуминиева рамка от кутия 20 х 40 мм;
 • –  Горен и долен алуминиев водач с четка;
 • –  Мрежа от фибростъкло с тефлоново покритие и черен отенък с висока степен на светлопропускливост. Мрежата не е навита на руло като при ролетния тип, а е събрана като сгъната хармоника, като в горния и долния й край е прекарана стабилизираща корда;
 • –  Ляв и десен терминал с пластмасови фиксатори, посредством които мрежата се застопорява в опънато състояние в двата срещуположни краища на рамката.

Ако се откачат и двата терминала, целият пакет мрежа може да се мести по хоризонталата в единия или другия край на рамката. Цветовата гама е по каталога RAL. Това е луксозен, елегантен и скъп модел, но с надеждни експлотационни качества.

X

Pin It on Pinterest

X